top of page

TEDAVİDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

beslenme

Resimde de görüldüğü üzere beynimizde hissettiğimiz açlık duygusu üzerine etki eden temel hormonlar vardır. Bunlar; Mide kubbe kısmından salgılanan ve açlık hissetmemizi sağlayan Ghrelin hormonu; Yağ dokusundan salgılanan ve yeterli kalori aldığımızda “yeter artık” mesajı ileten Leptin hormonu ve Pankreas bezinden salgılanan İve tüm metabolizmamızın temelini oluşturan insülin hormonudur.

 

Obezite ile artmış mide hacmi ile diyette alınan düşük miktarlı besinlerle Ghrelin hormonu salınımı kesilmez. Beynimiz devamlı “açım” mesajı alır. Obezite ile artmış yağ dokusu ile birlikte “insülin direnci” belirgin artmaktadır. Artmış insülin direnci ile beynimize “yeter artık” mesajını ileten Leptin hormonuna da direnç gelişmektedir. Yani yeter artık sesini beynimiz algılayamamakta ve obezite kendi kendini desteklemektedir.

Cerrahi müdahaleler sonrası midemizde Ghrelin hormonu salgılanan kısım çıkartılması ile açlık hissi yaklaşık %90 azalmaktadır. Hızlı zayıflama ile insülin direnci düşer ve buna paralel leptin direnci de geriler. Böylelikle yeterli kalori alımında beynimizde “yeter artık”  hisside yeniden oluşur.

Hastaların obezite ile spor yapması zordur. Solunum fonksiyonlarının yetersizliği, kalp yükü, eklem problemleri nedeniyle yeterli spor egzersiz yapamazlar. Zayıflama amacıyla ameliyat sonrası erken dönemde yürüyüşlerle başlanan spor-egzersizlere zayıflama sürecinde solunum, kalp ve eklem yakınmalarının gerilemesi ile artarak devam edilmelidir. Spor yaparken beynimizden uyum hormonları ile birlikte “endorfin” denilen hormonlarda salgılanmaktadır.

Bu hormonların etkisi mutluluk hissinin artmasıdır. İnsanların spor bağımlılığı bu sebeple olmaktadır. Spor kültürünü yaşam tarzı şekline dönüştüren kişilerde zayıflama ve sağlıklı yaşama başarısı artmakta ve yaşam kalitesi %95 artmaktadır.

Kendisinde obezite olduğunun farkında olan ve bundan rahatsızlık hisseden insanların kesin ve kararlı bir tutum sergilemesi gerekir. Zayıflama ile beklenen yaşam süresinde uzama, yaşam kalitesinde artış olacaktır. Bunun için hangi yönteme karar kılarsa kılsın kararlı, sabırlı ve güçlü bir tavır önemlidir.

Diyet tedavilerini denememiş insanların öncelikle diyet tedavilerini denemeleri önemlidir. Bu tedavileri denemiş ama başarısız olmuş “hastalarda” kilo fazlalığının durumu uzman bir hekimce değerlendirilerek tedavi uygulaması için karşılıklı görüşülerek tedavi yöntemi belirlenir.

Vücudumuzda açlık ve kalori ihtiyacını kontrol eden mekanizmalar mevcuttur.

bottom of page